A mikroinvazív technikáról

A barázdaszuvasodás folyamata

        Ha a maradó fogakat előtörésük után fél éven belül nem barázdazárjuk, akkor a mély, zegzugos barázdákban vékony, barna csíkok formájában megjelenik a barázdaszuvasodás.
        Amennyiben ebben a stádiumban nem avatkozunk be, a szuvasodás hamar eléri a dentinállományt, amely sokkal puhább, mint a zománc és nagyon gyorsan áldozatul esik a baktériumok pusztításának.
        A vékony barna csíkok alatt mély alávájt üregek keletkeznek, melyek szabad szemmel nem láthatóak. A folyamat rendkívül rapid és alattomos. A laikus akkor veszi észre, amikor már a felpuhult dentinállomány feletti alátámasztatlan zománc beszakad. A szuvasodás eléri a fogbelet és a fogat gyökérkezelni kell, rosszabb esetben el kell távolítani.

Ezt nem érdemes kivárni, akár gyermekeinkről, akár saját fogainkról van szó.

A megoldás: a prevenció, vagyis a megelőzés!


Mi a mikroinvazív technika (MITE)?

        A mikroinvazív technika egy speciális prevenciós eljárás. Lényege, hogy különlegesen vékony, finom "mikro"-fúrókkal csak és kizárólag a szuvas részeket távolítjuk el a fogból. Ezért a hagyományos eljárásokkal szemben ép fogállományt egyáltalán nem áldozunk fel.

        Régen túl vastag fúrók és más konzisztenciájú tömőanyagok álltak rendelkezésre, melyekkel technikailag kivitelezhetetlen lett volna, hogy szűk barázdát fúrjanak és azt résmentesen betömjék egy gyurmaszerű tömőanyaggal.

        A régi szemlélet alapján ezeket a "kis" barázdaszuvasodásokat hagyták megnőni, és csak sokkal később avatkoztak be, amikor már nagyobb volt a destrukció.
        A forradalmian új mikroinvazív fúrók segítségével már a legkisebb szuvasodások is fájdalommentesen,- akár érzéstelenítés nélkül- gyorsan eltávolíthatóak.
        Az ily módon feltárt apró, szűk üregrendszert egy speciális folyékony tömőanyaggal töltjük fel, mely a kapilláris aktivitás révén mintegy beszívódik a legfinomabb keskeny résekbe is.
        Ezáltal egy olyan prevenciós eszköz van a markunkban, mellyel megelőzhetjük a mély szuvasodások kialakulását és következményeit.

        Sajnos hazánk rendelőiben még nem terjedt el ennek az eljárásnak a rutinszerű alkalmazása.

A mikroinvazív technika előnyei:

  • A fogszuvasodás már a kezdet-kezdetén orvosolható, amikor még a legsekélyebb
  • Csak szuvas fogállomány kerül eltávolításra
  • Fájdalommentes az esetek zömében érzéstelenítés sem szükséges
  • Gyors, akár egy ülésben több is elkészíthető
  • Esztétikus, mert fogszínű
  • Tartós: az így ellátott fog szinte betölti egy teljesen ép fog funkcióit
  • Olcsó

Kinek ajánljuk?

  • Minden gyermeknek és felnőttnek egyaránt, akik a prevenció e módszerében szeretnének részesülni és szeretnék megőrizni hosszútávra fogaik egészségét.