Nyerje vissza egészséges mosolyát Ön is!

Tekintse meg animációs videónkat, melyen bemutatjuk, hogyan zajlik nálunk a
teljes szájrehabilitáció az All-on-4® protokoll segítéségével:

        Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, nem tudunk egy jóízűt enni, nem tudunk felszabadultan mosolyogni, kényelmetlenül érezzük magunkat, rosszkedvűek vagyunk. A hagyományos fogpótlási módszerek nem mindig képesek megfelelően orvosolni meglévő problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás! implantátum, műgyökér, fogbeültetés

fogbeültetés, implantáció         A fogászati implantológiát tudományosan megalapozott, klinikailag jól bevált, elfogadott módszerként ismeri el az orvostudomány. A fogászati implantáció mára a fogászat integráns részévé vált: a beültetésre kerülő anyagok minősége és a kifinomult műtéti technika lehetővé teszi, hogy az említett eljárás rutinszerűen alkalmazható legyen a fogazat funkciós és esztétikai rehabilitációjában.
        Ez a modern fogpótlástani módszer műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat.
        Az implantátumos fogmű ugyanolyan erős, jól használható és szép lesz, mint az Ön eredeti fogai.

Replace, Branemark implantátum, Nobel Biocare Mi is az a fogászati implantátum?

        A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett foga(i) helyére ültetünk be az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás viselése céljából.
        Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán. Ha Önnek allergiája van több különböző fémre, aggodalomra még akkor sincs ok:
A titánt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet.

A műtét előtti vizsgálatokról...

fogorvosi implantátum         A műtét előtt mindenképpen előzetes vizsgálatokra van szükség. Először készítünk egy panorámaröntgent. A röntgenfelvétel kiértékelése és az alapos szájvizsgálat során eldől, hogy mely fogakat kell pótolni.
        Ezt követően el kell bírálni, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat elegendő-e egyáltalán implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt.

        Ha eddig sikeresen eljutottunk, és a műtét kivitelezhetőnek látszik, akkor meg kell terveznünk az implantációs fogpótlást. Ilyenkor derül ki, hogy hány darab és milyen méretű implantátum behelyezésére van szükség, szeretne-e páciensünk az implantátumok csontos gyógyulási ideje alatt ideiglenes pótlást viselni. Ekkor tisztázzuk a fogpótlás várható költségeit, és a kezelések menetét, megbeszéljük az időpontokat.

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

        Az implantátum(ok) beültetését steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben végezzük. Kis nyálkahártya metszés után feltárjuk a csontfelszínt, kialakítjuk az implantátum(ok) csontfészkét, majd behelyezzük az implantátumo(ka)t. A műtét után közvetlenül kontroll panoráma röntgenfelvételt készítünk (enélkül nem végezhető felelősségteljesen fogbeültetés). A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, az implantátum(ok) a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább. Branemark implantátum, Replace implantátum, Nobel Biocare implantátum

Mikor terhelhető az implantátum?

fogorvosi implantátum         A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőjenek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

fogorvosi implantáció         Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt. Ezután következik a lenyomatvétel melynek alapján elkészül rövid időn belül a fogtechnikai laboratóriumban az előzetesen megtervezett fogpótlás.

fogbeültetés         Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie.

        A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását) is.

Milyen előnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?

        Rövid sorközi hiányok esetén nincs szükség a hiányt határoló szomszédos ép fogak lecsiszolására:

fogorvos, szájsebész, implantátum, fogbeültetés szájsebészet, implantáció


        Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód:

műgyökér beültetés, implantáció fogbeültetés fogbeültetés


        Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják.

        Teljes foghiány esetén az implantátum, mint pillér többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására. Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítőelemek segítségével az implantátumok a kivehető pótlások helybentartására szolgálnak (ún. gömbfejű retenciók vagy retenciós rudazat segítségével), másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás (körhíd vagy ún. overdenture pótlás) is készíthető:

fogbeültetés, implantáció, implantátum

fogbeültetés implantátum beültetés implantátum-beültetés


Kinek javasoljuk a fogbeültetést?

 • Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja.
 • Ha nem szeretné lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép egészséges fogait.
 • Ha a kivehető lemezes fogpólását szeretné stabilabbá tenni.
 • Ha kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne.

Alapvető feltételek:

 • kellő csontmennyiség
 • jó általános egészségi állapot (autóvezetői alkalmasságnak megfelelő)
 • kifogástalan szájhigiénia!

Kinek nem lehet?

fogbeültetés, implantátum
 • elégtelen csontmennyiség a beavatkozás területén
 • súlyos vérképzőszervi betegségek
 • súlyos véralvadási zavarok
 • súlyos cukorbetegség illetve az ehhez társuló mikrokeringési zavarok
 • rákos megbetegedés
 • nagyfokú harapási rendellenességek
 • rossz szájhigiénia
 • erős dohányzás
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • drogfüggőség
 • gyermekeknél az állcsontok növekedésének befejeződése előtt (kb. 14 éves korig) szintén nem végezhető implantáció.

Kilökődhet-e az implantátum?

szájhigiéne, implantátum, fogselyem, fogmosás, fogbeültetés, rendszeres kontroll

        A nem megfelelő szájhigiéne és ennek folyományaként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget keltenek és a műgyökér meglazulásához vezethetnek a tartó csontozat felszívódása által.
        Rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata, és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata.

Az implantátumos fogpótlás fokozott szájhigiénét igényel, éppen ezért szükséges az implantátumok évenkénti, rendszeres kontrollja!

Előfordul-e allergia vagy daganatos elfajulás?

        Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja.
        Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.
implantátum, műgyökér, fogbeültetés

Azonnali implantáció

Ilyen volt...

Az azonnali implantáció utáni röntgen

Az implantátum felépítmény

Az ideiglenes korona
rögtön a beültetés után:


1 héttel a műtét után:

A gyönyörű gyulladásmentes íny:

Azonnali implantáció alatt azt értjük, hogy az implantátum beültetése a foghúzást követően
0-48 órán belül megtörténik
.

Mit is jelent ez?

Ha Önnek a mosolyzónában van egy olyan foga vagy gyökere, amit már semmilyen konzervatív módon nem tudunk megmenteni és el kell távolítani, mindig felmerül a kérdés, hogy a foghúzást követően meddig nem lesz foga?

Az esztétikai zónában különös gonddal kell megterveznünk minden esetben a foghiány pótlását.

Tudnia kell, hogy minden foghúzást jelentős mértékű csont lebomlása követ. A csontot fedő íny is visszahúzódik, néhány hónap elteltével az ínyszemölcsök lelapulnak, kisimulnak, vízszintesek lesznek. Az egykori szép egészséges kerek ínykontúr örökre eltűnhet.

A svéd Nobel Biocare cég implantátumai segítségével lehetőség nyílt arra, hogy a fenti káros esztétikai hatásokat kiküszöbölhessük az azonnali implantációval.

Ha a foghúzás után az eltávolított fog helyére rögtön beültetjük az implantátumot, akkor a szép félhold alakú ínykontúr gyönyörűen megmarad, és ahelyett, hogy lebomlana a csont, a foghúzást követően olyan csontregenerációs indukciós hatások lépnek fel, melyek gyönyörűen kitöltik az esetlegesen fennmaradó apró réseket a fogmeder és a beültetett implantátum között.

Ahhoz, hogy megmaradjon a szép ínykontúr, szükség van egy ínyformázó csavar behelyezésére is, illetve ha a beültetett implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor egy ideiglenes implantátum felépítményt és egy ideiglenes koronát is készíthetünk.

A teljes csontosodást azonban itt is ki kell várni, mely azonnali implantáció esetében 3-4 hónap. Ha ez letelik, akkor a végleges felépítmény és a végleges korona is elkészíthető az implantátumra.

Hála a Procera eljárásnak (CAD/CAM technológia), ma már nemcsak teljesen fémmentes koronákat lehet készíteni, hanem ha valaki a tökéletes esztétikára vágyik, akkor a koronát tartó implantátum felépítményt is kifaragtathatjuk robotok segítségével fémmentes Cirkonium-oxidból.

Tekintse meg fotógalériánkat, eseteinket ahol nemcsak implantációs eseteket, hanem számos esztétikai fogászati esetbemutatást is talál.

Esetbemutatások:

1. eset: Egyoldali sorvégi hiány pótlása implantátumokkal

Ilyen volt...

Sándor jobb oldali hátsó hiányzó őrlőfogait 3 darab
Replace Select Tapered implantátummal (Nobel Biocare) pótoltuk.
A képen a fogtechnikus által egyedileg becsiszolt
vállas titánfelépítmények láthatóak.

Ilyen lett!

Az implantátumokon elhorgonyzott fémkerámiai híd.2. eset: Azonnali implantáció + Procera felépítmény + Procera korona

Bernadett jobb felső gyulladt kismetsző fogának eltávolítása után
azonnali implantációt végeztünk:

Bernadett esküvőre készült.
Arra kért bennünket, hogy tegyük rendbe és szépítsük meg fogait.
Sajnos a jobb felső gyökérkezelt kismetsző fogán óriási gennyzacskó volt,
a fogat nem tudtuk megmenteni.
A foghúzás után azonnal beültettünk egy implantátumot,
majd felhelyeztünk egy ideiglenes titán felépítményt,
melyre egy ideiglenes koronát készítettünk.

1 héttel a műtét után egészséges rózsaszínűvé vált az íny:
A csontosodási fázisban sem tétlenkedtünk:
kifehérítettük Berni fogait és
kicseréltük régi rosszul záró töméseit a rágózónákban.

Majd direkt héjakat készítettünk:

a két nagymetsző és a bal felső kismetsző fogaira.

A négy hónapos csontosodási idő letelte után:
eltávolítottuk az ideiglenes koronát,

majd az ideiglenes titán felépítményt is.
Jól látható, hogy a titánfelépítmény gyönyörűen megformázta az ínyt,
így egyből le tudtuk venni a végleges
fémmentes Procera felépítményhez a lenyomatot.

A fémmentes Procera felépítmény és Procera korona:

mely a precíziós lenyomat alapján Svédországban készült el
CAD/CAM technológiával (Procera eljárással) cirkónium-oxidból.

A Procera felépítmény az implantátumon:
Jól látható, hogy az íny egy picit sem sötétedik el a felépítmény felett,
gyönyörű, egészséges rózsaszínű marad. Ezért választotta Berni is
a Procera felépítményt.

Az implantátum felépítményt rögzítő csavar feletti rész lezárása:
Minden esetben a felépítményt rögzítő csavart le kell zárni fényrekötő
ideiglenes töméssel. Erre azért van szükség, hogy a korona becementezése (beragasztása) során még véletlenül se kerüljön cement
a felépítményt rögzítő csavarra.
Ugyanis, ha valamiyen okból kifolyólag évekkel, évtizedekkel később ki kell húzni
valamelyik szomszédos fogat, akkor az implantátumra, illetve a felépítményre
később is bátran számíthatunk, akár készíthetünk egy új hidat is.

A tökéletes esztétika:

Az ultrapontos Procera korona a Procera felépítményen.

Ilyen lett:

Nagyon örültünk mi is, hogy segíteni tudtunk
Berni mosolyának újjászületésében,
aki azóta már boldog feleség.

Berni harmonikus mosolya:3. eset: Szóló foghiány pótlása implantátummal

Ilyen volt:

Három hónappal a foghúzás után Replace Select Taperd Implantátumot
ültettünk be Áginak a bal felső 5-ös foga helyére.
A képen már a végleges titán felépítmény látható.

Ilyen lett!

Az elkészült fémkerámiai szólókorona az
implantátumon.4. eset: Azonnali implantáció

Ilyen volt valamikor...

Fiatal (23 éves) új páciensünk hozzánk fordult segítségért.
Szabolcs bal felső 2-es koronáját kezében hozta,
amit a fotó kedvéért visszahelyeztünk.
Jól látható a gyulladt lilás íny a tangencionális preparálás miatt.

Ilyen volt igazából...

Sajnos a letört, gyökérkezelt fog mélyen az íny alá volt korhadva,
nem lehetett felcsapozni, felépíteni, ráadásul egy kisebb fogászati góc is
volt a gyökércsúcson. Szabolcs fogát sajnos el kellett távolítanunk, de...

Az azonnali implantáció mellett döntöttünk:

Replace Select Tapered implantátum került beültetésre
rögtön a kihúzott gyökér helyére.
A kontroll panoráma röntgenfelvételen jól látható az implantátum
és a vállas felépítmény.

Az implantátum felépítmény

A "gyári", titánból készült implantátum felépítményt egyedileg becsiszoltuk,
majd rögzítettük a frissen beültetett implantátumon.

Az ideiglenes korona rögtön a beültetés után:
Ezután készítettünk Szabolcsnak egy ideiglenes koronát is, melyet szintén
még ugyanabban az ülésben felhelyeztünk az implantátum felépítményre.
A foghúzástól számítva kb. 1 óra és 15 perc telt el.
(Gyökér eltávolítás+implantátum beültetés+implantátum felépítmény
+ideiglenes korona)

1 héttel a műtét után:

Ideiglenes korona az implantátum felépítményen.

Kicsit közelebbről: 1 héttel a műtét után:
Látható a gyönyörű gyulladásmentes íny, mely teljes mértékben
megtartotta egészséges struktúráját, formáját.

Kivártuk a jelen esetben 4 hónapos csontosodási időt,
majd a lenyomatvétel után 3 héttel
elkészült Szabolcs Cirkonium felépítménye:

Procera Cirkonium felépítmény a gipszmintán.

És Cirkon koronája, melyet átvilágítottunk:

A tökéletes fényáteresztéséről híres Cirkon korona.

Majd az egyedi Procera felépítményt a szájba helyeztük:

És a Procera koronát becementeztük:

A végleges élethű egyénileg karakterizált Procera Cirkónium korona
a Cirkonium felépítményre cementezve.5. eset: Alsó fogsor rögzítése implantátumokon elhorgonyzott stég segítségével

Teljes alsó és felső foghiány:

Hölgypáciensünk régi alsó és felső lötyögő fogsorával keresett meg
bennünket. Edit stabil fogsorokat és szép fogformát szeretett volna.

Felülre implantáció nélkül egy új, nagyon stabil felső fogsort tudtunk
készíteni, alulra viszont a kedvezőtlen anatómiai viszonyok
(teljesen lesorvadt fogatlan állcsontgerinc) miatt
2 darab Replace implantátumot ültettünk be
, melyre egy egybeöntött
arany stéget készítettünk.

Az arany stég:

Az alsó fogsor:

Az alsó fogsor belülről:

3 darab finommechanikai rögzítőelemmel (világoskék patentek)
stabilizáltuk az alsó fogsort.

A felső fogsor szájpadlás felőli oldala:
Aranyhálóval erősítettük meg a felső fogsort.

A felső fogsor:

A fogpótlások találkozása harapáskor:

A stabilan rögzülő alsó és felső esztétikus fogsorok:

Edit elégedett mosolya: