Fazekas Marianna
- dentálhigiénikus és fogászati szakasszisztens

Fazekas Marianna dentálhigiénkius és fogászati szakasszisztens         Már gyermekkoromban olyan szakmát szerettem volna elsajátítani, melynek művelőjeként segíteni tudok az embereknek. Így lettem csecsemő és gyermek szakápoló, mert a kicsik szorulnak a legtöbb törődésre és figyelemre minden ápolandó közül. A Madarász utcai Gyermekkórház dolgozójaként eltöltött 13 év hozzásegített ahhoz, hogy még empatikusabb legyek, és bármilyen sürgős helyzetben egyből helyesen tudjak cselekedni.

         Az egészségügyi hivatás szerteágazó lehetőségei közül sok-sok pálya érdekelt még, ezért úgy döntöttem, tovább tanulok. Így lettem fogászati asszisztens és dentálhigiénikus.

        Munkám során nagyon fontos a páciensekkel való kommunikáció és az empátia. Mivel tisztában vagyok vele, hogy a fogorvosi rendelőbe senki sem érkezik jószántából, és a székbe igen kevesen ülnek be szívesen, elsődleges feladatomnak tekintem a precízen, fájdalommentesen végzett munka mellett a páciensek lelki egyensúlyának fenntartását is. Hiszen minden betegség, ahogy a test többi részén, úgy a szájban is, lehet mélyebben gyökerező probléma tünete.

        Éppen ezért a páciens szájhigiéniai kezelését követően mindig jut időm arra, hogy a fogkövein kívül megbeszéljük a helyes szájápolás módozatait, szakértelmemmel szívesen állok rendelkezésükre, hogy kiválasszuk a megfelelő manuális és elektromos fogkefét, fogkrémet, fogmosási módot, fogselymet vagy épp szájvizet.

        Aki pedig szebb mosolyt szeretne, esetleg a hozzá tartozó, fehérebb fogakkal, annak szívesen adok tanácsot a fogfehérítési lehetőségekről, ezek előnyeiről és hátrányairól. Amennyiben a kedves páciens a legkényelmesebbet választaná mind közül, a professzionális rendelői fogfehérítést magam végzem -természetesen orvosi felügyelet alatt- a Pheidias Esztétikai Fogászati és Implantológiai Centum által egyébként is kizárólagosan alkalmazott legmodernebb anyagokkal és eszközökkel.

        Jól tudok csapatban dolgozni, a szakma szabályainak a betartását pedig, ahogy magamtól, úgy másoktól is elvárom. Mivel ezen igyekezetemet eddig mindig tárt karokkal fogadták és üdvözölték, már 29 éve a szakma iránti töretlen elhívatottsággal dolgozom az egészségügyben.

        Asszisztensi munkám mellett a professzionális fogtisztítás a kedvencem, hisz ilyenkor kerülök legközelebb pácienseinkhez és így tudok Nekik a legtöbbet segíteni. Nem leendő pácienseink hibája, hogy nem tanították meg őket eddig a helyes fog- és szájápolásra.

        Jó érzés, hogy jó tanácsokkal láthatjuk el új pácienseinket és hogy nyitott fülekkel fogadják be a rengeteg új és hasznos információt, amivel ellátjuk őket.
Sajnos a fogágybetegség mára népbetegség, úgyhogy van bőven tennivalónk, hogy ezen változtassunk.

Tevékenységeim:

  • professzionális fogtisztítás
  • ultrahangos fogkőeltávolítás
  • intraolrális homokfúvás
  • polírozás
  • személyes kapcsolattartás a páciensekkel
  • speciális szájápolási eszközök megismertetése
  • szájhigiénés tanácsok, intsruálás, motiválás
  • ajakherpesz, aphta kezelése
  • leheletterápia