Csúnya tömések cseréje - Esztétikus fogszínű restaurációk

        Sok páciensünk fordul hozzánk azzal a kéréssel, hogy szépítsük meg a régi, csúnyán elszíneződött, amalgámtömött fogaikat. Sokan nem is sejtik, hogy az esetek zömében az amalgámtömések alatt szinte mindig nagymértékű szuvasodás található.

        Rendelőnk orvosai még az igen nagy felszínű amalgámtöméseket is tudják színben és formában tökéletesen restaurálni esztétikus fogszínű tömések vagy esztétikus betétek (inlay-ek) segítségével.

Miért szürkülnek el csúnyán az amalgámtömött fogak?

        A hátsó őrlőfogakban található sokfelszínű, régi, korrodált amalgámtömések az esetek zömében akár 10-15 évesek is lehetnek. A fogak zománcába az amalgámtömések ezüsttartalma beoldódik, ezért az évek során a fogak csúnyán elszürkülnek.

Csúnyán elszíneződött
amalgámmal tömött fogak
A tömések cseréje
esztétikus fogszínű tömőanyaggal

Miért gyakori a fogszuvasodás az amalgámtömések alatt?

        Az amalgámoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy az idő folyamán tágulnak, ezáltal kiemelkednek a fogból. A tömések ilyenkor már nem zárnak jól, így a fogak alászuvasodnak a tömések széleinél keletkezett apró réseken keresztül.

Nagy kiterjedésű, régi,
korrodált amalgámtömés
A fog anatomikus formájának
(csücskök, barázdák) helyreállítása
esztétikus fogszínű tömőanyagokból

Mi történik, ha nem cseréljük ki az alászuvasodott töméseket?

        A tömés melletti szuvasodás miatt meggyengül a fogzománc és élesen letörik a fogból, ezáltal a tömés széle, illetve az éles perem irritálja a nyelvet. Az esetek zömében a fog még nem fáj, mert a szuvasodás még nem betegítette meg a fogbelet, épp ezért az emberek többsége még mindig nem hajlandó elmenni a fogorvoshoz.

        Ha ebben a stádiumban nem avatkozunk be és nem cseréljük ki időben a tömést, akkor a fog szuvasodása elérheti a fogbelet, a fog elhal, mely igen nagy fájdalommal járhat. Jó esetben a fogat még meg tudjuk menteni gyökérkezeléssel.

        Ne felejtsék: a gyökérkezelés egy kísérlet a fog megtartására. Hála a korszerű módszereknek és eszközöknek mindig egyre jobb gyökértöméseket lehet készíteni, de a legkorrektebb gyökértömések mellett is előfordulhatnak problémák. A gyökérkezelt fogak kiszáradnak, törékennyé válnak, elszíneződnek. Sose lesz egy gyökérkezelt fog többé olyan tartós, mintha időben ellátták volna egy szép esztétikus töméssel.

        Előfordulhat, hogy a fogból akkora darab törik le, hogy a repedés mélyen a fogíny alá ér. Ilyenkor a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem lehet korrekten megtömni a fogat, ezért azt el kell távolítani. Miért várnának eddig? Higgyék el, hogy csak nyerhetnek azzal, ha időben felkeresik a fogorvost! Ráadásul sokkal költségkímélőbb egy fog megtartása, mint kihúzásával annak pótlása.

I. Esztétikus fogszínű tömések

Amalgámtömések cseréje esztétikus fogszínű tömésekkel

Funkció

 • Minimális foganyag feláldozásával helyreállítjuk az eredeti anatomikus fogformát
 • Jól barázdált rágófelszínt alakítunk ki, amivel könnyűvé válik a táplálék felaprítása, így a rágószervet megkíméljük a túlterheléstől

Esztétika

 • Töméseink több színből készülnek, így környezetükbe tökéletesen beleolvadnak

Tartósság

 • a tömések rendkívül időállóak, mivel a tömőanyag és a fog anyaga kémiailag összeköt
Régi kétfelszínű amalgámtömés A rekonstrukció során gondosan
kidolgoztuk a rágófelszín barázdáit

II. Esztétikus betétek: inlayek

Mi a betét - inlay?

        Fogtechnikus által készített szilárd tömés, mely az őrlőfogak rágófelületének részleges vagy teljes rekonstruálására alkalmas.

Régi amalgámtömések cseréje esztétikus fogszínű Gradia inlayekre

Mikor alkalmazható?

 • ha a fog töméssel már nem restaurálható tökéletesen, mert túl kevés az ép fogállomány
 • ilyen esetben a töméssel való helyreállítás nem lenne korrekt, mert a tömés vagy rosszabb esetben a fog eltörne
Kiterjedt amalgámtömés cseréje esztétikus inlayre

Az inlay "átmenetet" képez a tömés és a korona között, mivel a fogat nem kell lecsiszolni koronához, így annak élettartama 10-15 évvel meghosszabbítható.

A képeken jól látható, hogy a fogak állományából nagyon sok hiányzik, mégsem készítettünk koronát, mert tökéletesen lehetett restaurálni a fogakat inlayekkel.

Hogyan készül?

 • első alkalommal az orvos kialakítja az üreget, majd precíziós lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a betétet a kívánt színben
 • második találkozáskor az orvos beragasztja a fogszínű betétet, mely úgy illeszkedik a preparált üregbe, mint kulcs a zárba
Amalgámmal tömött fogak Az üregek preparálása Rekonstrukció esztétikus
fogszínű inlayekkel

Milyen anyagokból készülhet?

 • esztétikus fogszínű anyagokból:
  • Gradia
  • Belle Glass
 • aranyból

Milyen előnyei vannak?

 • hosszú élettartam
 • kimagasló esztétikai hatás
 • a fogat nem kell lecsiszolni koronához