Problémás bölcsességfogak

        A bölcsességfogak sok probléma okozói lehetnek, ha azonban rendben kinőttek, és semmiféle gondot nem okoznak, akkor teendő - az esetlegesen szükséges konzerváló fogászati kezelésen kívül - nincs.

Mik lehetnek a problémák?

        A helyhiány miatt előtörni képtelen bölcsességfog - ha áttörési tendenciája megmaradt - az egész fogazat középvonal felé tolását képes előidézni. Ennek révén a fogazat torlódik, amely az esztétikai hátrányon kívül számos egyéb gondot okozhat. Az áttörésben visszamaradt, a csontban elhelyezkedő bölcsességfog ezenkívül - az őt körülvevő ún. fogzacskó révén - állcsontciszta képződését is előidézheti.

        A részben áttört bölcsességfog - a fogazat torlódásán kívül - igen súlyos gyulladásos jelenségek előidézője lehet, mert a fog és az íny között kialakult "tasakban" megtelepedett ételmaradékok a gyulladást előidéző baktériumok táptalajaként szerepelnek. Az ilyen "tasakok" ezenkívül rontják a szájhigiénét is, és a kellemetlen szájszag egyik előidézőjeként szerepelnek.

        Fogszabályozó kezelések előtt - amelyekre sokszor éppen a torlódást előidéző bölcsességfog miatt van szükség - mindenképpen indokolt ezek eltávolítása. A torlódást az eltávolítás önállóan nem oldja meg, de a folyamatot megállítja. Ilyenkor a kezelést fogszabályozással kell folytatni.

Fájdalmas?

        Az át nem tört bölcsességfog eltávolítása műtéti keretek között történik. Helyi érzéstelenítésben azonban minden fájdalom és kellemetlenség nélkül végezhető, de tudni kell, hogy általában szükség van bizonyos mennyiségű csont eltávolítására ("elfúrására"), ezért a beavatkozást követően duzzadtság és részleges szájzár léphet fel. Ilyenkor egy-két nap pihenés indokolt.