A barázdazárásról

Miért veszélyes a barázdaszuvasodás?

        A maradó fogak többsége a fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodik a legnagyobb intenzitással. Ebben az időszakban eldől, hogy a fog hamarosan szétkorhadt gyökérként eltávolításra kerül-e, vagy pedig épségét megőrizve egy életen keresztül betöltheti funkcióját.

        A legveszélyesebb, leggyakoribb és a fogat leghamarabb tönkretevő szuvasodás: a rágófelszíni barázdaszuvasodás. A fogváltás után a fogak nagyon éretlenek, nem tartalmaznak még elég kálciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben. Biztosan tapasztalta már Ön is saját gyermekkorában, vagy gyermekein, hogy még alapos fogmosás ellenére is a hátsó fogak fájdalmasan kilyukadtak.

        Miért? A fogak felszínét zegzugos barázdarendszer tagolja. A barázdák mélyén meghúzódó lepedék háborítatlanul károsíthatja a fogakat.

 
A fog átmetszeti és röntgenképén jól látható a szűk
zománcbarázda alatti kiterjedt, mély dentinszuvasodás

        Hogyan? Az őrlőfogak nagy részének rágófelszíni barázdái homokóra alakúak, vagyis a felszínen tágabbak, de aztán hirtelen szűkülettel csak mikrométernyi résként hatolnak be a fog legmélyebb könnyen szuvasodó rétegeibe. A fogkefe szálai ide már nem érnek el, de a baktériumok könnyedén bejutnak a dentinig, amit azután kívülről nem észlelhetően megfertőznek és végül az ideg is elpusztul.

        A páciensek gyakran nem is sejtik, hogy a foguk szuvas, csak egy kis barna, felületesnek tűnő elszíneződést vesznek észre, amit ha a fogorvos feltár láthatóvá válik a hatalmas, szinte az egész fogat felemésztő szuvasodás, amelynek eltávolítása után már csak egy tátongó űr és egy kevéske papírvékony zománc marad vissza. A fog gyakorlatilag halálra van ítélve!

Mi a barázdazárás?

        A maradó és a tejfogak szuvasodása megelőzhető barázdazárással, ami az ép, illetve kismértékben szuvas barázdáknak egy speciális tömőanyaggal történő lezárását jelenti. A frissen előtört fogak felszínét letisztítva - fúrás nélkül - különleges nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel az orvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját. Az anyag 3-4 évig garantálja az alatta fekvő fogállomány épségét, ennek elteltével a barázdazárást meg kell újítani.

 

        A maradó fogakat célszerű előtörésük után rögtön barázdazárni. Előfordul, hogy pár hónapos késlekedés után sötét csíkok jelennek meg a fogak rágófelszínén. Ekkor az ún. mikroinvazív technika segítségével kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely a csíkok nagyon finom, vékony fúróval történő felszíni feltárását jelenti a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával.

Természetesen nemcsak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is elvégezhető ez a hatásos beavatkozás, mivel a barázdák szuvasodása a felnőttkorban is folytatódik.

A barázdazárás előnyei

        Svájcban, Svédországban és egész Nyugat-Európában már több, mint 40 éve minden gyermeken és fiatal felnőtten elvégzik a barázdazárást. Hazánkban sajnos kevés helyen alkalmazzák e kezelést, pedig mérhetetlen előnyökkel jár:

  • a fogszuvasodást, és emiatt a fogfájást el lehet vele kerülni
  • fájdalommentes: a fogat nem, vagy csak nagyon minimálisan kell felfúrni, ezért a páciensnek csak kellemes fogászati élményekben lesz része
  • a teljesen ép fog sokkal jobb és tovább használ-ható, mint egy már szuvas, de utólag betömött fog
  • mivel minden tömésnél olcsóbb, ezért költség-kímélő is.

Kinek ajánljuk?

Minden gyermek frissen előtört maradó fogainál alkalmazzuk:

  • 5 és 7 éves kor között jelennek meg az első nagyőrlők,
  • 11 és 14 éves kor között a második nagyőrlő- és az első, illetve második kisőrlő fogak
  • gyermekek tejőrlő fogait is lehet barázdazárni, így megelőzhető a tejfogak későbbi szuvasodása
  • minden felnőtt számára javasolt, akik szeretnének részesülni a prevenció ezen módjában