A preventív fogászatról

A preventív fogászat fontossága

        A fogászati ellátásban minden túlzás nélkül kimondható hogy óriási szerep jut a megelőzésnek: a prevenciónak. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése, valamint kifejlődésük meggátlása.
        A gyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogaknak elsősorban a szülők felelőssége. A szülőknek kell azok egészségét megőrizni és ennek fontosságát gyermekeikkel megtanítani.

        A szülők gyakran csak az iskolai fogászati szűrés révén döbbennek rá, hogy stresszes rohanó hétköznapjaikban nem fektettek elég hangsúlyt gyermekeik fogazatára és a helyes szájápolás hagyományainak átadására. Mivel hazánkban sajnos a szülők zöme sem részesült fogászati prevencióban, és szájhigiénés oktatásban, ezért hogyan is várhatnánk el, hogy megtanítsák gyermekeiket a helyes szájápolásra.

        Sajnos Magyarországon a fogászati prevenció még gyerekcipőben jár: egy magyar 16 éves gyermeknek háromszor annyi rossz foga van, mint az EU valamely országában élő hasonló korúnak.

Kedves Szülők, higgyék el, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a helyes szájápolásra való nevelést.

A preventív fogászat előnyei

        A PHEIDIAS ESZTÉTIKAI CENTRUM orvosai azon fiatalabb generációhoz tartoznak, akik átérzik a felelősségét és a súlyát annak, hogy az egészséges, ép fogazat IGENIS megőrizhető és hosszú távon megtartható.
        A gondozott hibátlan fogsor számos vonatkozásban nagy jelentőségű. A fogazat elsődleges funkciója a rágás, de fontos feladata van a hangképzésben, a beszédben is. Nem hanyagolható el esztétikai szerepe sem, a jó megjelenéshez, közérzethez, és önbecsüléshez is nélkülözhetetlen. A szép, szabályos és ápolt fogazat biztos fellépést eredményez, az egyén belső harmóniájának és kisugárzásának egyik meghatározó eleme, ráadásul jobb életminőséget is jelent.

Kedves Szülők! Orvosaink mindent megtesznek azért, hogy gyermekeikből egészséges fogazatú felnőtt válhasson, de ehhez szükség van arra, hogy Önök is odafigyeljenek kisgyermekeik fogazatára.

A prevenció fantasztikus eszköz kezünkben:
  • egyrészt olcsó, így mindenki számára elérhető
  • másrészt hosszútávon megtérül, hiszen az eltávolított fogak pótlása - hidakkal vagy implantátumokkal - sokkal költségesebb, mint az ép fogazat megőrzése érdekében végzett kezelések.

Gyermekünkkel a rendelőben

        A fogorvossal való első találkozás még akkor történjen meg, amikor a gyermeknek semmilyen panasza nincs.

        Ilyenkor kizárólag az a cél, hogy a gyermek számára "természetes" legyen a fogorvoshoz járás, és ne érje semmilyen negatív élmény.
        Sokszor okoz gondot a gyermekek kezelése, nagy türelem és tapasztalat kell hozzá, mert elsődlegesen a lelkét kell megközelíteni ahhoz, hogy bármilyen kezelés kivitelezhető legyen. Ezért nagyon fontos, hogy a gyermek ne lelki traumaként élje meg az első találkozást a fogorvossal.

        Az orvos a gyermekkel ilyenkor ismerteti meg a rendelő felszerelését és beülteteti a kicsit a kezelőszékbe, ahol együtt megnézik a fogait, és elbeszélgetnek. Az orvos megmutatja a gyermeknek a helyes szájápolást. Ez egy barátságos, oldott légkörű kellemes és fájdalommentes találkozás, így életre szóló jó kapcsolat épülhet ki az orvos és a gyermek között.

        Ne akkor kerüljön a gyermek a fogászati székbe, amikor már fáj a foga, átalvatlan éjszakák állnak mögötte, kicsi arca feldagadt, lázas, elesett, ráadásul retteg a fogorvostól, mivel játszótársai már teljesen megrémisztették. A fogorvosban a gyermek ekkor már nem a segítőtársat, hanem az ellenséget látja, aki fájdalmat fog okozni Neki.

        Rengeteg olyan fiatal felnőtt páciensünk van, akik rádöbbentek arra, hogy mit is jelentett volna, ha őket is idejében prevencióban részesítetik. Ezek a páciensek egyben felelős szülők, akik meg voltak elégedve orvosaink igényes ellátásával, és elhozták rendelőnkbe a kisgyermekeiket is. A gyermekek időben így olyan fájdalommentes kezelésben - barázdazárás - részesülhettek, ami hosszútávon megóvja fogaikat a későbbi szuvasodástól.

A tej- és maradófogak betegségei

        A tejfogak és a maradó fogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás, melynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a lepedék (plakk). A lepedékben lévő sok millió baktérium a szénhidrátokból savat képez, amely megtámadja a fogzománcot és a sorozatos savhatás következtében a fog kilyukad. Ha egy tejfog lyukas lesz, természetesen minél előbb kezelni kell, míg a lyuk kicsi. A baktériumok az ínyt is megbetegítik, ínygyulladást okoznak, melyek első jele az ínyvérzés.

        A gyermek rossz szokásainak következtében - cumizás, ujjszopás -, illetve örökletes alapon fogazati rendellenességek alakulhatnak ki. A szabálytalan fogazat megnehezíti a rágást, növeli a fogszuvasodás gyakoriságát, beszédhibát okozhat és esztétikailag is igen hátrányos. Törekedni kell arra, hogy a gyermeket a rossz szokásokról minél hamarabb leszoktassuk. Vannak olyan fogazati rendellenességek, amelyeket már kiskorban fogszabályozó szakorvosnak meg kell mutatni, ilyen például a nyitott harapás, mely ujjszopás, vagy cumi hatására alakul ki.

Rendszeres kontroll

        Az egészségügyi kultúrához hozzátartozik, hogy a fogak és a száj gondozott, ápolt legyen. Ugyancsak ismert mindenki előtt, hogy a fogak és a száj egészsége, milyen hatással van a teljes szervezet egészségére, sorolhatnánk azokat a betegségeket, amelyek hátterében egy-egy nem kezelt, elhanyagolt fog áll.

        Nagyon fontos, hogy gyermekeiket évente 3-4 alkalommal, már igen fiatalon 2-3 éves korukban elvigyék a fogorvoshoz. Amennyiben félévenkénti rendszerességgel ellátogatnak gyermekeikkel rendelőnkbe, és ellenőriztetik a fogaik állapotát, csak nyerhetnek vele. Időben felfedezhető a baj, és időben orvosolható is.
        Kedves Szülők, kérjük fogadják szeretettel ezen tanácsainkat, hogy gyermekeik ép fogú és egészséges felnőttekké válhassanak!


Önnek is adott a lehetőség, hogy változtasson Gyermeke életén:

Tekintse meg elérhetőségünket, majd hívja a 061/291-4651 vagy 0620/557-1964 telefonszámot, hogy időpontot tudjunk egyeztetni Önnek vagy Gyermekének!Cikkeinkben hónapról hónapra a professzionális fogászat legmodernebb technológiáiról olvashat.

Iratkozzon fel a PHeidias Hírlevélre, hogy Ön is:

  • folyamatosan értesülhessen az esztétikai fogászat lenyűgöző eredményeiről,
  • megismerhesse a fogbeültetés élenjáró technikáit,
  • értesülhessen akciós csomagjainkról!

Iratkozzon fel most!
Fogainak egészsége és szépsége múlhat rajta!

 
Az Ön vezetékneve:  
Az Ön keresztneve:  
Az Ön e-mail címe:  


Egyszer kattintson a gombra!

PHeidias Hírlevél:

Az alábbi témakörök nagyon érdekelnek. (Kérjük jelölje be!)

fémmentes koronák, hidak
fogbeültetés, implantáció
fogfehérítés
professzionális fogtisztítás
direkt és porcelán héjak
csiszolás nélküli hidak

Kérjük, írja be ha valamilyen további témakör érdekelné:


Jelentkezése a www.pheidias.hu levelezőlistájára szól.
Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista,
amely semmilyen körülmények között nem kerül más kezekbe.
Ha valaha szeretné, Ön bármikor kijelentkezhet a listáról.